http://couniniotis.gr/wp-content/uploads/2013/07/couniniotis-background-1-1024x872.jpg
'
À
By Couniniotis
Ç

= ( 0 )

Σταφιδα Βοστιτσα: το νομισμα του ηλιου

Η ξεχωριστή, Μαύρη Σταφίδα Βοστίτσα έχει αναγνωριστεί από το 1993 ως προϊόν Π.Ο.Π. Πρόκειται για μια ιστορική καλλιέργεια της Αιγιάλειας Πελοποννήσου. Η συγκεκριμένη ποικιλία ανάγεται στον 13ο μ.Χ. αιώνα. Δεδομένου ότι ο πολύτιμος καρπός των αμπελιών αποξηραίνεται με φυσικές διαδικασίες, κάτω από τον ευεργετικό ήλιο, αποτελεί μία εξαιρετική για τον άνθρωπο τροφή, ένα πραγματικό ενεργειακό νόμισμα.

Το όνομα Βοστίτσα προέρχεται από την μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, το οποίο αναφέρεται στα χρονικά ως Vostizza. Αυτό το γεγονός πιστοποιεί την ευρύτητα της καλλιέργειας σε όλη την αιγιαλίτιδα ζώνη, μέχρι την Κόρινθο. Η αμπελουργική ιστορία του ευρύτερου ελλαδικού χώρου είναι τεράστια. Τα προϊόντα της αμπέλου, το κρασί, ο μούστος, το πετιμέζι και οι σταφίδες, υπήρξαν πυλώνες της ελληνικής διατροφής, αλλά και ολόκληρου του πολιτισμού. Ο Διόνυσος, προστάτης της αμπέλου, αγαπήθηκε στην Πελοπόννησο με πάθος, περισσότερο ίσως από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικό αυτό αποξηραμένο φρούτο αναφέρεται ήδη στα κείμενα του Ηρόδοτου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ως «ασταφίδες», «σταφυλίδες», αλλά και «σταφίδες», ακριβώς όπως σήμερα.

Η Κορινθιακή Σταφίδα υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ατμομηχανή της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας. Όλη η Πελοπόννησος γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση λόγω της σταφίδας. Αλλά και σε περιόδους δυσπραγίας, η γλυκιά και πολύτιμη σταφίδα στήριξε διατροφικά ολόκληρες γενιές. Τα βιομηχανικά κτήρια των αγροτικών συνεταιρισμών, με το επιβλητικό μέγεθος και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, κοσμούν ακόμα τις πόλεις της Κορινθίας.

Η Σταφίδα σήμερα αποτελεί ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο εκτιμάται πάρα πολύ στην Ευρώπη και όλως ιδιαιτέρως στην Αγγλία. Η παραδοσιακή απογευματινή απόλαυση των Βρετανών, το τσάι, συμπληρώνεται από γλυκές παρασκευές, με κύριο συστατικό την Κορινθιακή Σταφίδα.

Η σύγχρονη διατροφική τάση, η οποία αποκαθιστά τις παλαιότερες αξίες, αναγνωρίζει στη σταφίδα σπουδαίες αρετές. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, όπως η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, το ασκορβικό οξύ και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες την καθιστούν ένα αγνό, αλλά και απολαυστικό συμπλήρωμα διατροφής, που παράγεται με απόλυτα φυσικές διαδικασίες• με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χωρίς καθόλου λιπαρές ουσίες, προβάλλει ως ένας δυνατός σύμμαχος της υγιεινής ζωής.

Η σταφίδα ταιριάζει σε πολλά και διαφορετικά γλυκά. Τα γνωστά σταφιδόψωμα, με την αφράτη ζύμη, αποτελούν ασφαλώς αγαπημένη παιδική ανάμνηση. Όμως η σταφίδα δίνει ιδιαίτερη προσωπικότητα και σε μαγειρικές παρασκευές, καθώς δίνει μοναδική γέμιση για γιορτινά πιάτα, όπως η γαλοπούλα, το κατσικάκι και πολλά άλλα. Με το άρωμα της σταφίδας εμπλουτίζονται σάλτσες που συνοδεύουν εκλεκτό κυνήγι, αλλά και υγιεινά μπισκότα βρώμης, με χαμηλή θερμιδική αξία, ιδανικά για ένα ελαφρύ πρωινό γεύμα.

(Πηγή: http://www.pelopexpo.com)

FB: Couniniotis

Youtube Channel

Error type: "Bad Request". Error message: "Invalid string value: 'asc'. Allowed values: [date, rating, relevance, title, videocount, viewcount]" Domain: "global". Reason: "invalidParameter". Location type: "parameter". Location: "order".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id CouniniotisGroup belongs to a . Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.
Follow Me on Pinterest 
My Pinterest Badge by: Jafaloo. For Support visit: My Pinterest Badge